Küresel ölçekte yaşanan ekonomik krizin etkileri ülkemizde devam etmektedir. Yeniden düzenlenen bölgesel teşvik kanunu ile Suluova İlçesinin  daha önce yararlanmış olduğu teşvik kapsamanın daraltılması, bölgedeki işletmeler açısından olumsuz bir etki yaratmıştır. 2013 yılı için uzatılan 5084 sayılı istihdamın teşvik edilmesine yönelik kanunun önümüzdeki yıllar da devam etmesi beklentisi, bu olumsuz durumu biraz olsun pozitife dönüştürerek işletmelerimize nefes aldıracaktır. Ölçek ekonomisine göre İlçe düzeyindeki sanayinin farklı sektörlerden oluşması İlçemiz ekonomisi açısından çeşitlilik sunmaktadır. Sanayi bakımından İlçemiz çok gelişmemiştir. İlçede  önemli Şeker Fabrikasının yanı sıra yem fabrikaları, Un Fabrikaları , mobilya, tekstil fabrikaları bulunmaktadır.

Amasya Şeker Fabrikası A.Ş." nin 13 Eylül 1953 pazar günü saat 11:00’de temeli atılmış ve 11 Eylül 1954 tarihinde işletmeye açılmıştır.

1800 ton günlük pancar işleme kapasitesi ile kurulan fabrika; tamamı özel teşebbüs ve sermayenin çiftçi tabanına yayılması düşüncesiyle kurulmuş, Kooperatifleşme hareketinin Ülkemizde meydana getirdiği ilk zaferlerden birisidir.

Türk Tarım Sektöründe makinalaşmanın sağlanmasında öncülük etmiştir.

Üreticiler ile yapılan planlı üretim sözleşmesi ile Tarım Sektöründe ekim, ilaçlama ve hasat konusunda üreticilerin bilinçlenmesi sağlanmıştır.

Şeker Üretiminde elde edilen Melas ile Maya üreticilerine önemli bir girdi sağlanmıştır.

Ayrıca Şeker Üretiminden elde edilen Yaş Küspe ve Kuru Küspe ile bölgemizde besi üreticilerine önemli bir yem hammaddesi sağlanarak yine bölgemizde besiciliğin gelişiminde çok önemli bir rol oynamıştır.

2015 yılı itibariyle, halen 740 kişiye istihdam sağlayan bölgenin en önemli kuruluşudur.

Sözleşmeleri üretim yapan 7.000 üreticisi ile 500 bin dekar alanda 500 bin ton pancar üretimi yapılmaktadır.

Üretilen Şeker, Melas, Yaş Küspe ve Kuru Küspe satışlarından elde edilen 153.4 milyon TL Ciro ile bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır.

İlçe Kurulmadan önce var olan  madencilik sektörü gelişmeye başlamış ve önem kazanmıştır.İlçemizde Linyit Kömürü , mermer madeni, bulunmaktadır.

İlçemizde  ilk Organize Sanayi Bölgesi 2007 yılında odamızın girişimleri sayesinde  kurulan Suluova Besi Organize Sanayi Bölgesidir. Suluova’nın ihracat rakamlarının gelecek dönemde artan ivme gösterecek olması ithalat rakamlarını da buna paralel artırması beklenmektedir. Ayrıca bölgenin TR-83 kapsamında olması işletmeler düzeyinde, kamu alanında ve altyapı yatırımlarında Avrupa Birliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı fonlarından yararlanmasını sağlamaktadır. Böylece Suluova ekonomik açıdan büyüme imkânını ileriki dönemlerde daha rahat bir şekilde arttıracaktır.